Bursa futbolunun fikir, düşünce, yorum ve arşiv sitesi...
Bursaspor TFF 2. Lig Taraftar Köşesi Kale Arkası Yazarlar Röportajlar Grup Çeynç İletişim  
.




Tankut Sözeri

» Yazara E-posta
» Yazıcı formatı
» Arkadaşına Gönder

Bursa'da ve Bursasporda olanlar

Yer yerinden oynadı Bursa”da Beşiktaş maçı için. 5 bin taraftar (!) Çarşamba”dan stada doğru bir yürüyüş tutturdu, pir tutturdu! Neymiş, Beşiktaş taraftarı nasıl Bursa stadına gelir de Bursa ile Beşiktaş arasındaki maçı seyredermiş!
Futbol maçı nedir? Seyirlik bir oyundur. Kendi takımının maçını bir taraftar seyretmeyecekte neyi seyredecek; ayı, yıldızları mı?
Polisle çatış, valiyle çatış, dükkânları yık, arabaları yak, şu kadar polis, bu kadar insan yaralı. Nerede oluyor bu işler; Bursa'nın göbeğinde. Kim bunlar; taraftar?
İstemiyoruz kardeşim biz böyle taraftar, maraftar. Çünkü bunlar henüz insani gelişmesini tamamlayamamış bir yaratık türüne giriyorlar.
Ağaçtaki elma yerçekimini hissettiği nedeniyle değil, Dünyanın dev yoğunluğu nedeniyle yerin üzerinde oluşan uzay-zaman bükülmesine tepki verdiği için yere düşüyor.
Buna “Görecelik Kuramı” denir. Albert Einstein”in ünlü kuramına göre Güneş, uzay-zamanı Dünya”nın etrafında dönebileceği şekilde büküyor. Uzay-zamandaki bu bükülmenin önemi günlük yaşamamızda çok önemli sonuçlara sahiptir.
Örneğin futbolcunun topa vurduğu anda topun istediği yere gitmemesi ya da gitmesi işte bu zaman bükülmesi ile önemli derecede bağlılık gösterir. O bükülme anındaki zamanlama topun istenildiği yere gitmesini ya da gitmemesini etkiler. Elbette bunun eylemin yapıldığı anda bilinmesi olanaksız olduğu için biz bu durumu; ŞANS diye açıklıyoruz. Oysa durum doğrudan görecelik kuramı ile ilgilidir. Uzay-zaman bükülmesi trafik ve diğer her alandaki eylemlerimizi doğrudan etkileyen bir kuraldır. Biz o kuralın ne zaman ne durumda olduğunu o an için tespit etme olanağımız olmadığı için “şans ya da şanssızlık” açıklaması ile durumu anlayabileceğimiz bir hale getiririz.
7 Yıl önce Beşiktaş İstanbul'da oynadığı maçta 2 sıfır yenilerek Bursa'nın ikinci Lige düşmesi de bu durumla ilgilidir. O maçı seyretmiştim. Sergen yırtınmıştı kazanmak için. Ama Görecelik Kuramına göre ne yapsalardı kazanamazlardı. Çünkü golle ilgili zamanlamaları “Elmanın yere düşme isteği” gibi aynı zamanlamada değildi.
Bursalı taraftar (!) bu durumu şike olarak algıladı ve Beşiktaş düşmanlığı böyle başladı.
Eğer biz insanlar olayların nedenlerini araştırırken çok kolay olan “komplo” teorilerine kendimizi bağlarsak, sığ bir düşüncenin kalıpları içinde kalırız. Lig, birlik demektir. Bir birlikte yarış temel olarak centilmenlik anlaşmasına sahip insanlar ve guruplar arasında kurulduğu var kabul edilen bir fenomendir. (yerine; görüngü desem, daha anlaşılmaz olacak sanki!) Elbette çürük elmalar bu birlikteliğe zarar verebilir ve de verecektir. Ancak bu hemen anlaşılabilir. Neden bizim taraftarımız çürük elma olarak algılansın, neden? Kendini “taraftar” olarak tanımlayan bir takım ilkellerin yeterli bilgi ve mutlu olmak için yeterli keyif alma yeteneği olmadığı için mi?
“Top yuvarlaktır” sözü işte bu “görecelik kuramı” gereğince topun kendi istediğimiz noktalara gidemeyişinin açıklamasıdır. Taraftar olmak ya da futbol seyretme zevkini almak bu kuramı ya da bu kuralı iyi anlamaktan geçer. Futbol işte bu nedenle “bir yans oyunudur ya da hatalar” oyunudur diye anılır.
Yöneticilerin “Benim koltuğuma göz dikenlerin işi!” demeci de aynı cehaletin, aymazlığın sadece taraftarda olmadığını gösterir.
Koltuğunu sağlam tutmak istiyorsan Kulüp binasının polis tarafından basılıp ta evraklarına el konulmasını önle.
Balık baştan kokar!

Tankut Sözeri

10.05.2011 20:53:26, Tankut Sözeri

Bu yazı 6265 kez okunmuştur.

Sitedeki yazılardan yazarların kendisi sorumludur; site yönetimi yazılardan sorumlu tutulamaz.


Yazar arşivi
 
.
 Süper Lig Puan Durumu        
  Takım O G B M P
1 ŞANLIURFASPOR 10 5 5 0 20
2 AMED SPORTİF FAALİYETLER 10 5 4 1 19
3 ÇORUM FK 9 5 1 3 16
4 ANKARASPOR 10 4 4 2 16
5 SOMASPOR 10 4 3 3 15
6 BITEXEN DÜZCESPOR 9 4 3 2 15
7 ANAGOLD 24ERZİNCANSPOR 9 4 3 2 15
8 TARSUS İDMAN YURDU 10 3 6 1 15

Tam  Liste »

.
Sponsorlar


    Bursaspor için internet üzerinde hazırlanmış ilk internet sitesi "Bursaspor. net" Grup ÇEYNÇ Tarafından Hazırlanmaktadır...
Sitenin alt yapısı ve yazılımı Profornet tarafından sağlanmaktadır.

[Bursaspor.Net, Bursaspor Futbol Kulübünün Resmi Sitesi Değildir]
[© 2005-2019 Bursaspor.Net.Tüm hakları saklıdır]