Bursa futbolunun fikir, düşünce, yorum ve arşiv sitesi...
Bursaspor TFF 2. Lig Taraftar Köşesi Kale Arkası Yazarlar Röportajlar Grup Çeynç İletişim  
.




Levent Gencelli

» Yazara E-posta
» Yazıcı formatı
» Arkadaşına Gönder

Şeftalioğlu’nu anmak…
Bursa’nın yakın geçmişine damgasını vuran spor adamlarından Ercüment Şeftalioğlu’nu ölümünün 10. yıl dönümünde Emirsultan’daki mezarı başında andık.

Ercüment abi, Bursa futboluna verdiği emeğin karşılığını tam alamadan amansız hastalık nedeniyle aramızdan ayrılmıştı. Ailesi, arkadaşları, dostları Şeftalioğlu’nu unutmuyor.
Bursa’da futbol camiası çok önemlidir. Bu öneminin farkına vardıkça kentin sosyoekonomik ve sosyokültürel yapısındaki ağırlığı belki de siyasetten daha fazla olacaktır. Şeftalioğlu, futbolun spor olduğunu, eğitim ve bilimle özellikle de çocuklara ve gençleri doğru yapılarla buluşturmaya yıllarını vermişti.

Çalıştırdığı tüm takımların önce öğretmeni sonra antrenörü ve teknik direktörüydü. Futbolculuk yıllarından antrenörlüğe geçişi Bursa’nın yozlaşmayla/gelişme arasında bocaladığı dönemlerdi. İnatla gelişmeden yana tavır koydu. İşi zordu. Futboldaki kimi yanlışları “gelenek” olarak benimsemiş, yetersizliklerini feodal ya da kent egemenleriyle kurdukları ahbap-çavuş ilişkilerle örtmeye çalışanlarla mücadeleyi önceledi.

Bursaspor’un İntertoto başarısıyla tarihe geçen teknik ekibin içindeydi ama o günlerdeki skorlar bence bir sonuçtu. Şeftalioğlu’nun, Bursaspor’un Avrupa’da iş yapabileceğini kanıtlayan kadronun içinde çok önemli işlevi vardı. Futbol bilgisiyle eğitimci derinliğini buluşturmuş, ekip çalışmasında ahbap-çavuş ilişkilerin dışlanması ve futbolcuya sporcu öz güveni aşılanmasında önemli rol oynamıştı.

Şeftalioğlu’nun yetiştirdiği futbolcular bugünlerin eğiticileri olmaya başladılar. Emirsultan’daki iki mezarlık arasında ayaküstü eski futbolcularla hasret giderdik. Bu arada bir teşekkür borcum var. Yerine getirmeliyim. Sevgili İsmail Kemankaş, Ercüment abinin ölümünün ilk yılında başlattığı ve Oyak Renault ile Bursaspor’un destek verdiği anmayı unutmuyor. Geleneksel hâle getirdi. Şeftalioğlu ile başlayan bu hatırlama etkinliği diğer futbol adamlarının da ölüm yıl dönümlerinde unutulmamasını sağladı. İsmail, dün mütevazı törene gelenlere teşekkür etti ama bizim kendisine teşekkür etmemiz ve “önemli olan; yaşarken değerbilirlik” tezine destek vermemiz gerekiyor.
Ercüment Şeftalioğlu’nun bende yeri çok farklıdır. Çok şeyi paylaştık. Bursa futbolunun unutulmayacak etkinliklerini gerçekleştirdiğimiz çekirdek kadronun en önemli kurmayıydı.

Ercüment Şeftalioğlu’nu kaybettiğimizde biricik kızı Hande ortaokuldaydı. Hande bu yıl üniversiteyi bitirecekmiş. Sevgili eşi Hafize Şeftalioğlu’nun acısını yüreğine gömerek verdiği yaşam mücadelesinin tanıklarındanım.

Şeftalioğlu ailesinin yakın dostları, futbol camiasında kalıcı dostluğun ve aile ilişkilerinin nasıl olması gerektiğinin örneklerini vermeye devam ediyorlar. Aslında tek tek isim yazmak isterim ama bir ismi unutursam kahrolacağımı bildiğim için benim de dostum olanlardan özür diliyorum.

Bursa’da futbol adamı olmak önemlidir ama bence asıl önemlisi, futbol adamlığından spor adamlığına geçişi sağlayıp kentin olumsuzluklarına tepki koymayı başarmaktır. Hiç abartısız bu kentte binlerce kişi futbol tanışıklığını farklı mekânlarda paylaşır. Aralarında bir grup, kent sevgisini unutur ve mevki derdine düşer. Bunların olumsuzlukları tüm camiayı etkiler hatta pasifleştirir. Ama son dönemde Ercüment Şeftalioğlu’nun yıllar önce yapmaya çabaladığı olumlu işler camiada gerçekleştirilmek isteniyor. Bu çabalara omuz vermek önemlidir. Bunu önemseyen herkesin futbol camiasının dedikodu üretmeye harcadığı enerjiyi Bursa’nın sorunlarına ve yanlışları karşısında akılcı baraj kurmaya yönelmek için çaba harcaması gerekiyor. Birileri sağlıklı baraj kurulamadığı için serbest atışlarla Bursa’nın kalesine gol atıyor.

Unutulmayacak kalecilerden Ercüment Şeftalioğlu önündeki barajı iyi kurdururdu. Öğretmen kimliği ile öne çıkar, barajların bilgiyle bütünleştiğinde savunma görevini yerine getireceğini öğretirdi.


03.05.2008 10:57:52, Levent Gencelli

Bu yazı 5063 kez okunmuştur.

Sitedeki yazılardan yazarların kendisi sorumludur; site yönetimi yazılardan sorumlu tutulamaz.


Yazar arşivi
 
.
 Süper Lig Puan Durumu        
  Takım O G B M P
1 ŞANLIURFASPOR 10 5 5 0 20
2 AMED SPORTİF FAALİYETLER 10 5 4 1 19
3 ÇORUM FK 9 5 1 3 16
4 ANKARASPOR 10 4 4 2 16
5 SOMASPOR 10 4 3 3 15
6 BITEXEN DÜZCESPOR 9 4 3 2 15
7 ANAGOLD 24ERZİNCANSPOR 9 4 3 2 15
8 TARSUS İDMAN YURDU 10 3 6 1 15

Tam  Liste »

.
Sponsorlar


    Bursaspor için internet üzerinde hazırlanmış ilk internet sitesi "Bursaspor. net" Grup ÇEYNÇ Tarafından Hazırlanmaktadır...
Sitenin alt yapısı ve yazılımı Profornet tarafından sağlanmaktadır.

[Bursaspor.Net, Bursaspor Futbol Kulübünün Resmi Sitesi Değildir]
[© 2005-2019 Bursaspor.Net.Tüm hakları saklıdır]