Bursa futbolunun fikir, düşünce, yorum ve arşiv sitesi...
Bursaspor TFF 2. Lig Taraftar Köşesi Kale Arkası Yazarlar Röportajlar Grup Çeynç İletişim  
.




Uğur Çelikkol

» Yazara E-posta
» Yazıcı formatı
» Arkadaşına Gönder

Küfür ve Samet Aybaba
Oldum olası maçlarda kendi futbolcusuna, teknik adamına, yönetimine, top toplayıcısına hatta ve hatta köfte ekmek satıcısına ana avrat küfür ederek rahatlamayı kendine hak gören insanları gözlemlemişimdir.
Adam evindeki, işindeki derdini stresini stadyuma getirir ve maçın başından sonuna kadar kafayı taktığı birine ki bu bir futbolcu da olabilir hakemde veya inanmayacaksınız ama bir satıcı vs ....sürekli küfreder.

Karşı takımın oyuncusuna veya yanlış karar verdiğini düşündüğü hakeme tepki göstermek ayrı ama benim altını çizdiğim kendi renklerinden birine küfretmek.
Bu nasıl bir psikolojidir? Nasıl bir tepkidir? 3 lira 5 lira verip bilet alan biri kendinde her türlü hakkı bulmakta ve buna imkanı olsa sahaya inip seçtiği birini dövme hakkını da dahil edecektir.
Tanık olduğum bazı olaylarda kendi futbolcumuza sürekli küfür eden bir adamı uyardığımızda verdiği cevap "Sana ne be kardeşim, oynasın onlarda... şımarık bunlar, bu kadar para veriyoruz maça geliyoruz, şerefsizler oynamıyorlar" benzeri olmuştur. Yani ben müşteriyim üstelikte psikolojimi rahatlatmak için bu arenaya geliyorum, 5 liralık bir biletle istediğimi yaparım kimse karışamaz, evde hanımla yaptığım kavganın stresini buradan çıkarmama kimse engel olamaz mantığı.

Maraton tribünde oturan bir ya da birkaç taraftar, eğer 90 dakika boyunca size küfretse, nasıl bir tepki vereceğinizi, nasıl bir sabır savaşı içinde olacağınızı düşünün? Küfredenler kadar küfretmeyenler de olduğu ve futbol karşılaşmalarına gayet sakin efendi insanlarında geldiğini hatırlamak lazım ama maça gidecek bir çocuğa veya bayana "Sakın maça gitme orada sürekli kavga var küfür var "denerek stadyumların ağzından salyalar akan erkeklerin deşarj olma arenaları olduğu uyarıları ile stadyum kültürünün küfür ve itiş kakışla özdeşleştirilmiş olması ve hepsinden önemlisi bunun daha uzun yıllar boyu değişemeyecek olması acı bir toplumsal sorun.

Futbola harcanan haram paralar ve adını hiç duymadığımız abuk sabuk yabancı futbolculara her türlü tahammülü gösteren seyircimiz futbolun ezik şehri Bursa'da canla başla kendini ispatlamaya çalışan bir genç futbolcu buldu mu basar küfrü.
Vega'nın, Zuniga ya da Gutierez'in yaptığı bir hatayı, bizim 17 yaşındaki Sercan, Volkan yapsa Allah bilir ne olurdu?.. Adı sanı duyulmamış yabancı futbolcu cennetine dönen Türkiye'de sabır yoksa, hoşgörü yoksa, para verip bilet aldım istediğime bağırırım mantığı varsa Türk futbolu zor gelişir... İnsanlar hata yapar. Futbol da sonuçta bir oyunsa bu sahada koşanlar hata yapabilirler, çünkü onlar hiç bir şey yapmasa da sadece koşarak risk alıyorlar, sorumluluk alıyorlar...

Stadyumda Küfrü ve hakareti eğer Türk toplumunun ve Türk futbolunun bir parçası, olarak görenler varsa, onlara da bir önerim var... Lütfen yabancı hocalara ve futbolculara küfredin...onlar sizi anlamayacaklar ve hatta isimlerini, dile getirdiğiniz için dönüp size sevgiyle el bile sallayacaklardır.

Gelelim Ç.Rize maçına...
Her iki takımda da delikanlılığa ve yiğitliğe laf söyletmeyen iki teknik adam var.
Erdoğan Arıca maçın bir noktasında hakem tarafından, 4 dakikalık bir mini konferans sonunda dışarı gönderiliyor... Önceden Bursaspor'da da görev yapmış Arıca Kulübeden ayrılıp, çıkış tüneline doğru yönlendiğinde kapalı tribünden koro halinde edilen küfürlere maruz kalıyor ve çıkış tünelinin içine girene kadar başını yerden bir an olsun kaldırmayarak sahayı terkediyor. Kendisine edilen küfürlere ve küfürcülere bakmıyor bile. Duymuyor onları.

Peki ya Bursaspor'un başında teknik direktör olarak görev yapan Samet Aybaba?
Kendini ispatlamaya ihtiyacı olmayan, belli tarzı ile yıllardır Türkiye'de futbol oynamış, teknik adam olarak görev yapmış Aybaba'nın sinirine, stresine yenilmesinin sebebi nedir? Türkiye`nin maalesef futbol gerçeği bu Hocam... Bu problemi düzeltmeye ne senin ömrün yetecek ne de benim. Yapılacak şey tribüne dönüp küfre karşılık vermek değil, onca gereksiz tepkiye rağmen duruşu bozmamaktı. Çünkü sen işini yapıyorsun, görev sürenin sonuna kadar da yapacaksın.Takdir edende olur olmayanda, herkesi memnun etmek nerede görülmüş?... Ama sen bunu yapamadın Hocam... Haklı olduğun yerde haksız duruma düştün. Mesele Bursa stadı veya Manisa stadı veya Ankara stadı meselesi değil. Güzel ülkemin şirin taraftarları yazımızın başında da yazdığımız gibi stadyumu küfrederek deşarj olma yeri olarak görüyor. Ülkemizde yetişmiş senin gibi az sayıdaki teknik adam sadece yaptığı işle değil, duruşu ve tavırlarıyla da örnek olmalı ve taraftara ders vermelidir.

18.03.2008 18:24:54, Uğur Çelikkol

Bu yazı 4370 kez okunmuştur.

Sitedeki yazılardan yazarların kendisi sorumludur; site yönetimi yazılardan sorumlu tutulamaz.


Yazar arşivi
 
.
 Süper Lig Puan Durumu        
  Takım O G B M P
1 ŞANLIURFASPOR 10 5 5 0 20
2 AMED SPORTİF FAALİYETLER 10 5 4 1 19
3 ÇORUM FK 9 5 1 3 16
4 ANKARASPOR 10 4 4 2 16
5 SOMASPOR 10 4 3 3 15
6 BITEXEN DÜZCESPOR 9 4 3 2 15
7 ANAGOLD 24ERZİNCANSPOR 9 4 3 2 15
8 TARSUS İDMAN YURDU 10 3 6 1 15

Tam  Liste »

.
Sponsorlar


    Bursaspor için internet üzerinde hazırlanmış ilk internet sitesi "Bursaspor. net" Grup ÇEYNÇ Tarafından Hazırlanmaktadır...
Sitenin alt yapısı ve yazılımı Profornet tarafından sağlanmaktadır.

[Bursaspor.Net, Bursaspor Futbol Kulübünün Resmi Sitesi Değildir]
[© 2005-2019 Bursaspor.Net.Tüm hakları saklıdır]